ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ : Ξανά ζεσταμένο φαγητό ή επιτυχία?
Δευτέρα, 17/08/2009
Υπήρξαν άπειρες φορές που όλοι ανεξαιρέτως βρέθηκαν στο δίλημμα για το αν πρέπει να ενδώσουν σε μια προτροπή επανασύνδεσης σκεπτόμενοι το αν αξίζει ή όχι…
Ξεκινάει κάπως έτσι…Η σχέση έχει προβλήματα… είτε αυτά ονομάζονται ασυμφωνία χαρακτήρων, διαφορετικά θέλω, ζήλειες, ανασφάλειες είτε είναι απλά κακό timing που ο ένας από τους δύο τα αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη δυσκολία, τα προβλήματα της σχέσης αρχίζουν να φθείρουν την επικοινωνία και να γκρεμίζουν τα όμορφα θεμέλια που είχαν φτιαχτεί στην αρχή την γνωριμίας. Κάποτε όλα ήταν αγνά, η διάθεση για “όνειρα” ήταν ανεξέλεγκτη, υπήρχε θετική σκέψη και προσμονή για το τι θα φέρουν οι μέρες που έρχονται, μέχρι που οι δυσκολίες και τα προβλήματα έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν όλα τα παραπάνω με αρνητική ενεργεία, γκρίνια, κακές στιγμές εκνευρισμού και διαμάχης με αποτέλεσμα να επέλθει ο χωρισμός…
Αν αυτός ο χωρισμός είναι ο πρώτος, τότε υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης…Λένε πως η πρώτη κρίση για ένα ζευγάρι είναι κοντά στο πρώτο μήνα.Ισχύει άραγε κάτι τέτοιο ?
Θα μπορούσε να ισχύει, αλλά μόνο για δύο ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν πριν από την σχέση τους, που ήταν δηλαδή δύο άγνωστοι κόσμο, όπου η εικόνα ή η επικοινωνία τους έφερε κοντά και πλέον έχουν την διάθεση να μοιραστούν τις ζωές τους σε μία παράλληλη πορεία. Αυτοί οι δυο άνθρωποι με το πέρας του χρόνου ανακαλύπτουν στοιχεία που δεν γνώριζαν και που μερικά από αυτά… δεν ταιριάζουν στα θέλω του άλλου…
Ο μήνας λοιπόν είναι ένα διάστημα όπου ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών έχει μετριαστεί, ένα μεγάλο μέρος των σημαντικών αντιθέσεων έχουν φανεί και κάπου εκεί γίνεται η πρώτη ουσιαστική απόπειρα για αλλαγές, είτε αυτό σημαίνει χωρισμός, είτε προσπάθεια βελτίωσης που μπορεί να φέρει την ρήξη.
Συνήθως σε τέτοιου τύπου γνωριμίες οι δυσκολίες ξεπερνιόνται λίγο πιο δύσκολα και οι χωρισμοί είναι μονιμότεροι.
Αν η σχέση αποτελείται από δύο άτομα που γνωρίζονταν πριν, τότε τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ευκολότερα και οι συμβιβασμοί είναι συνηθέστεροι. Πάντα η ερωτική σχέση με κάποιον που προϋπήρχε φιλική, είναι τελείως διαφορετική και έτσι υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο ανασχηματισμού των δεδομένων…
Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η πηγή των προβλημάτων σε τέτοιου τύπου σχέσεις όπου όμως όπως προανέφερα, είναι ευκολότερα αντιμετωπίσιμα.
Το γεγονός ότι ο κάθε ένας γνωρίζει τον ψυχισμό του άλλου από την φιλική τους επαφή, βοηθάει στο να ρίχνουν λίγο “νερό στο κρασί” τους και η επικοινωνία μεταξύ τους να επιφέρει θετικότερα αποτελέσματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρώτη επανασύνδεση είναι επιτυχημένη γιατί οι άνθρωποι κάνουν πραγματικούς συμβιβασμούς ώστε να είναι ξανά με τον άνθρωπο που θέλουν.
Ήρθε η σειρά της δεύτερης – τρίτης κ.τ.λ. επανασύνδεσης και το τοπίο αρχίζει να θολώνει…Μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, μετάνοιες, συμβιβασμοί, είναι μερικά από τα πολλά στοιχεία που διαπραγματεύεται αυτός που έχει ως σκοπό την κατάκτηση του στόχου του που είναι η επανασύνδεση. Όποια και αν είναι τα μέσα να το καταφέρει… τις περισσότερες φορές δεν κρατάει πάνω από 30 ημέρες, ώσπου τελικά ο προηγούμενος κακός εαυτός του βγει ξανά στην επιφάνεια.
Γιατί συμβαίνει αυτό?
Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν αλλάζουν αλλά προσαρμόζονται.
Έτσι λοιπόν κάθε ένας έχει την πολυτέλεια να προσαρμόζει τον εαυτό του στα δεδομένα που χρειάζεται για να σταθεροποιήσει αυτό που θέλει, όμως πολύ σπάνια αυτή η προσαρμογή είναι μόνιμη. Μετά την επίτευξη του στόχου και την σταθερότητα, σταδιακά ο χαρακτήρας ξανά βγαίνει στο προσκήνιο και οι υποσχέσεις περί αλλαγής “μπαίνουν στο συρτάρι”…
Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει αυτή τη τακτική μεθοδική και εσκεμμένη, όμως είναι γεγονός πως δεν είναι πάντα έτσι. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος εννοεί απόλυτα τις αλλαγές που επικαλείται, όμως η αναπροσαρμογή του εαυτού του στο συνήθη δεδομένα του είναι αναπόφευκτη.
Ένα πράγμα καλείται να γνωρίζει αυτός που είναι στα πρόθυρα να δεχτεί την πολλαπλή προτροπή επανασύνδεσης:Το κάνει για τον εαυτό του και όχι γιατί πιστεύει απόλυτα τους όρκους αλλαγής, καθώς και γιατί θέλει να τα έχει καλά με εαυτό του στο ότι έδωσε μια ακόμα ευκαιρία ακόμα και αν στατιστικά οι πιθανότητες είναι εναντίων του.
Κάν΄το για σένα…
Μην ξεχνάμε να βάζουμε όνομα στα σχόλια μας...
(Υποβολή σχολίου ως ---> Όνομα/Διεύθυνση URL ---> Γράφουμε όνομα ---> Αφήνουμε την Διεύθυνση URL κενή ---> Συνέχεια)
________________________________________________
I epanasyndesi einai epityxis ean ki efoson kai oi 2 meta ton xorismo tous syneiditopoiisan oti 8eloyn na einai mazi k eleipe o enas ston allon k to katalavan apo tin apoysia kai tin apostasi poy toys ekane na syneiditopoiisoun ayta pou nio8oyn o enas gia ton allon... Diaforetika i dynami tis syni8eias i ofovos tis mona3ias den fernei oxi mono tin epityxia alla k ton logo na epanasynde8oyn
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν το τέλος συναντήσει την αρχή τότε ερχόμαστε στο σημείο μηδέν . Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι μια σχέση έχει κάνει τον κύκλο της .
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το σημείο δύο είναι οι επιλογές , είτε ξεκινάω απλά από την αρχή είτε κάνω μια νέα αρχή .
Που έγκειται η διαφορά ?
-Όταν ξεκινάω απλά από την αρχή μένω ίδιος είτε εγώ είτε οι συνθήκες και στην χειρότερη περίπτωση … όλα μένουν ίδια .
-Όταν κάνω μια νέα αρχή σημαίνει πως έχω κατανοήσει ότι πρέπει να εξελιχθώ .
Αν αυτό τώρα το μεταφέρουμε σε επίπεδο σχέσης μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε την ματαιότητα της πράξης μας αυτής (επιλογή πρώτη) να παραμείνουμε και να επιμείνουμε σε μια σχέση που έχει «στερέψει» και που μέσα από αυτήν άρα δεν μπορούμε να εξελιχθούμε πια.. Καθένας δίνει ό,τι οι δυνατότητές του του επιτρέπουν να δώσει , καθένας ακολουθεί μια κατεύθυνση και επιλέγει και την ταχύτητα με την οποία κινείται σε αυτήν . Αν λοιπόν ένας από τους δύο δεν έχει πια να δώσει –όπως χαρακτηριστικά ακούμε πολλές φορές- τότε η σχέση παύει.
Οσον αφορά τις κατευθύνσεις. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του μέσα από τις οποίες βρίσκει χαρά και ικανοποιεί τις εκάστοτε επιθυμίες του, ακολουθεί δηλαδή τις δικές του κατευθύνσεις, αν οι δύο σύντροφοι δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση δεν μπορούν να συμβαδίσουν , είναι αυτό που λέμε «άλλα θέλεις εσύ και άλλα εγώ» . Εναλλακτικά , θα μπορούσαν να ακολουθούν τις ίδιες κατευθύνσεις αλλά με διαφορετική ΤΑΧΥΤΗΤΑ , που σημαίνει πως «δεν υπάρχει timing» ένα πολύ πολύ απλό παράδειγμα : γάμος. Και οι δύο είναι καλά μέσα στη σχέση και έχουν αποδεχτεί ότι η σχέση αυτή είναι αυτό που λέμε «σχέση γάμου», ο ένας εκ των δύο όμως θέλει πολύ πιο γρήγορα την εξέλιξη αυτή από ότι την επιθυμεί ο άλλος που σαν στόχο έχει αρχικά να καταξιωθεί πχ στη δουλειά του και να προχωρήσει έπειτα στο επόμενο βήμα του γάμου. Εδώ λοιπόν πέφτουμε στο πρόβλημα της ταχύτητας, θέλουμε το ίδιο, ναι, αλλά κινούμαστε προς αυτό με διαφορετική ταχύτητα.
Αυτά είναι 3 βασικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να εξετάσουμε προτού πάψουμε μια σχέση και αν αυτά μας οδηγήσουν στην λήξη της τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για επανασύνδεση.
- τι μου προσφέρεται τι προσφέρω εγώ (δυνατότητες)
- κατεύθυνση
- ταχύτητα
ο χωρισμός δεν συμβολίζει μόνο το τέλος μιας εποχής αλλά και την αρχή μια νέας … και για τους δύο.
Όταν τελειώσω το παραμύθι και μου έχει αρέσει πολύ θέλω να το διαβάσω ακόμα μια φορά ίσως. Αν όμως διαβάζω το ίδιο παραμύθι κάθε βράδυ όχι να με νανουρίσει και να με χαλαρώσει δεν θα μπορεί αλλά μάλλον θα μου δημιουργήσει και εκνευρισμό αυτή η αέναη και αδιεξοδική επανάληψη..
Νομίζω πως η κατέυθυνση είναι το δυσκολότερο στοιχείο ανάμεσα στα δυο φύλα...
ΑπάντησηΔιαγραφή