The official language of blog is Greek so if you want to translate it, you must choose to translate from Greek to your language...



Πίεση στην σχέση… Φταίει πάντα ο ένας ?
Δευτέρα 17/01/2010



Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην σχέση τους, είναι η πίεση που δέχονται από το έτερον ήμισυ…
Η πίεση όμως χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: α) την εξωτερική πίεση και β) την εσωτερική πίεση, εντοπίζοντας τεράστιες διαφορές ανάμεσα τους.
Η εξωτερική πίεση είναι αυτή που κάνει κάποιον να νιώθει δυσφορία, από την συμπεριφορά του άλλου προς αυτόν. Είναι αυτή η κατάσταση όπου ο ένας από τους δύο, είτε από ενδιαφέρον, είτε λόγω χαρακτήρα, κάνει τον άλλον να νιώθει πιεσμένο και φυλακισμένο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που οι άνθρωποι πάνω στον ενθουσιασμό τους προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η πολύ συχνή τηλεφωνική επικοινωνία από κάποιον που μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση παρακολούθησης από αυτό το πρόσωπο, ακόμα και αν είναι απόλυτα ανακριβής ή η πολύ έντονη διάθεση στο να περνάνε όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί, απομονώνοντας έτσι τους φίλους/ες του/της, που αυτό φυσικά δημιουργεί μια αίσθηση αποξένωσης. Τέτοιου είδους καταστάσεις είναι πολλές και σίγουρα όλες θυμίζουν στιγμές που έχουμε περάσει στο παρελθόν, αλλά είναι αντιμετωπίσιμες με επικοινωνία. Δεν είπα κάτι καινούριο… είπα κάτι που ξέρουν όλοι οι άνθρωποι σαν έννοια, αλλά λίγοι εφαρμόζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις με διάλογο και δεχόμενες τες για καιρό, φτάνουν σε ένα ψυχολογικό τέλμα όπου ξεσπάνε χωρίς να είναι πια ικανοί να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις με ηρεμία και ρεαλισμό. Η διαφορετικότητα των χαρακτήρων είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και όταν κάποιος λειτουργεί με τρόπο που δημιουργεί «παρεμβολές», ο παθών οφείλει να ενημερώσει και αντιμετωπίσει ήρεμα και ανθρώπινα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον χαρακτήρα του άλλου. Το πιθανότερο αποτέλεσμα μετά από μια σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, θα είναι η αναδιοργάνωση της συμπεριφοράς και τέλος… η ψυχική ηρεμία.

Η εσωτερική πίεση είναι αυτή που νιώθει ένας άνθρωπος ξεκινώντας από αυτόν… Ουσιαστικά η συγκεκριμένη κατηγορία πίεσης αφορά ανθρώπους που δεν τα έχουν καλά με τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν παράλογα, ακόμα και σε ανύπαρκτα φαινόμενα. Δέχονται πίεση από κινήσεις του άλλου, που στο άκουσμα αυτού του γεγονότος ένας φυσιολογικός άνθρωπος θα έκανε μορφασμό απορίας στο πρόσωπο του. Για να γίνει σαφέστατη η συγκεκριμένη πίεση, ας σκεφτούμε κάποιον που δέχεται πίεση με πάνω από 2 τηλεφωνήματα την ημέρα από τον σύντροφο του ή ας σκεφτούμε κάποιον που νιώθει πίεση μετά από 3-4 συναντήσεις την ίδια εβδομάδα με τον σύντροφο του. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως τα παραπάνω παραδείγματα αφορούν πίεση που νιώθουν οι άνθρωποι από «μόνοι» τους… Σε τέτοιες περιπτώσεις ο άνθρωπος που καλείται να αντιμετωπίσει τον κατά φαντασία πιεσμένο, έρχεται στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσει τις «δεισιδαιμονίες» του μυαλό του, με τρόπο που ούτε καν γνωρίζει, μιας και οι κατηγορίες περί πίεσης είναι απόλυτα αβάσιμες γι’ αυτόν, άρα και μη αντιμετωπίσιμες! Όσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν κατά φαντασία πιεσμένο άνθρωπο, μπήκαν σε μία διαδικασία άμυνας και απορίας μαζί, προσπαθώντας να καταλάβουν πιο είναι το σωστότερο σχέδιο δράσης. Ουσιαστικά δεν υπάρχει σχέδιο δράσης αλλά αυτόματος πιλότος… Ακούς αυτά που σου λέει ο κατά φαντασίαν ασθενής, βάζεις τις συντεταγμένες που σου έδωσε στον αυτόματο πιλότο του μυαλού σου, και αφήνεις να «σε πάει» όσο μπορέσει… Είναι μαθηματικά βέβαιο όμως πως ο αυτόματος θα πρέπει να λήξει κάποια στιγμή και να πάρεις την κατάσταση «στα χέρια σου» , γιατί τα καύσιμα θα τελειώσουν και έτσι θα πρέπει να γίνει αναγκαστική προσγείωση ή κάποιες φορές…. αναγκαστική προσθαλάσσωση. Το δεύτερο έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες να είναι μοιραίο.

Η πίεση είτε είναι εξωτερική, είτε εσωτερική βρίσκεται πάντα στις ανθρώπινες σχέσεις και τις επηρεάζει. Υπάρχει όμως ένα πολύ δυνατό κλειδί που μπορεί να απαλύνει λίγο την αρρώστια που λέγεται πίεση, καθώς και πολλές άλλες που ταλανίζουν τις σχέσεις και λέγεται ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ. Πολύς κόσμος θεωρεί ως ανώτερο αγαθό την χημεία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, όμως εγώ πάντα πίστευα πως από μόνη της είναι απόλυτα κενή. Η χημεία για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να βρίσκει τους ανθρώπους στην ίδια ψυχολογική κατάσταση με αποτέλεσμα τα χημικά στοιχεία των χαρακτήρων τους, να μπορέσουν να προκαλέσουν τις απαιτούμενες χημικές αντιδράσεις. Πολλοί άνθρωποι που πραγματικά ταίριαζαν δεν μπόρεσαν να στεριώσουν, διότι η χρονική στιγμή που τους ένωσε δεν ήταν η καταλληλότερη γι αυτούς. Θα μπορούσα λοιπόν διακριτικά να ισχυριστώ, πως η χρονική στιγμή μερικές φορές είναι σημαντικότερη και της ίδιας της χημείας, μιας και αν δύο άνθρωποι είχαν μόνο ένα κοινό σημείο επαφής που αυτό είναι κάποια ανάγκη την ίδια χρονική στιγμή -κάτι που φυσικά δεν θυμίζει σε τίποτα την χημεία- τότε ίσως μόνο αυτό να ήταν αρκετό στο να τους ενώσει και να τους συντηρήσει...


Θα ήθελα να μου απαντήσετε αν...
Είμαστε πιεστικοί ή μας κάνουν να είμαστε…
Έχετε γνωρίσει έναν κατά φαντασίαν πιεσμένο…
Και αν…
Η χημεία ή η χρονική στιγμή κάνει θαύματα…

τι πιστεύετε?



Μην ξεχνάμε να βάζουμε όνομα στα σχόλια μας...
(Yποβολή σχολίου ως ---> Όνομα/διεύθυνση URL ---> Γράφουμε όνομα ---> Αφήνουμε την Διεύθυνση URL κενή ---> Συνέχεια)

________________________________________________